Kreatívne otázky stredoškolákov prekvapia najviac

Kreatívne otázky stredoškolákov prekvapia najviac

Predseda BSK v diskusií so stredoškolákmi.

Bratislavský samosprávny kraj podporuje vedu a výskum tým, že na 56 stredných školách, ktoré spravuje, zlepšuje podmienky pre študentov, budúcich vedcov, výskumníkov a inovátorov. Zároveň už niekoľko rokov podporuje podujatie Európska noc výskumníkov – tento rok festival kraj podporil aj finančne cez individuálnu dotáciu. V neposlednom rade, jedna zo župných škôl - Gymnázium Alberta Einsteina ponúkne návštevníkom tohto podujatia možnosť vyskúšať si zábavné fyzikálne a chemické pokusy.

V rámci svojho nabitého programu si predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba našiel čas, aby nám odpovedal na otázky nášho festivalového dotazníka. 

1.     Zažili / Urobili ste ako dieťa nejaký vedecký pokus, na ktorý spomínate doteraz?  

Ako dieťa som robieval iba klasické pokusy typu modrá skalica vo vani alebo kryštalizácia soli. Vtedy nebolo toľko možností.  Vyrastal som za socializmu, keď sme nemali prístup k vzácnejším surovinám. Pokusy sa dali robiť iba s tým, čo sme našli doma.  

2.     Položili ste si/ Dostali ste otázku, ktorá Vám pomohla vo Vašej práci? Ak áno, akú? Kto ju položil? 

Otázky, ktoré dostávam od ľudí ma posúvajú ďalej. Konkrétnu otázku si nepamätám, ale najprekvapivejšie otázky dostávam keď  diskutujem so stredoškolákmi. Tí sa vedia pýtať nezaťažene a kreatívne.    

3. Máte najobľúbenejšiu knižnú alebo filmovú postavu vedca? Ak áno, koho?  

Spomínam si na film Beautiful mind, alebo v slovenčine Čistá duša. Zachytával skutočný príbeh matematika, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu trpiaceho schizofréniou.  Bol to roztržitý génius, ktorý  mal problém s komunikáciou, ale napriek tomu dosiahol veľmi veľa.

4.     Kto je podľa vás najvýznamnejší vedec v Európe a na Slovensku a prečo?  O európskych vedcoch súčasnosti nemám dokonalý prehľad. Na Slovensku je pre mňa jednoznačne najvýznamnejší

Róbert Mistrík. Jeho vedecké aktivity pomáhajú mnohým ľuďom trpiacim ťažkými chorobami. Zameriava sa na odhaľovanie markerov zákerných chorôb a vyvinul software, ktorý používajú laboratóriá po celom svete. Veľmi dobre ho poznám a vážim si ho za jeho prácu.

FOTO: BSK