Každá rozlúštená vedecká záhada vyvolá množstvo iných

Každá rozlúštená vedecká záhada vyvolá množstvo iných

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, o.z. (SOVVA) bola založená v roku 2007 s cieľom podporovať výskumné a inovačné aktivity na Slovensku, prepájať akademickú a priemyselnú sféru a budovať porozumenie medzi vedou a širokou verejnosťou, a to prostredníctvom rôznych aktivít zameraných na popularizáciu vedy. Aj preto sme hrdí, že od roku 2007 organizujeme najväčšie slovenské podujatie v tejto oblasti - FESTIVAL VEDY Európska noc výskumníkov. Za SOVVA na festivalové otázky odpovedal jej výkonný riaditeľ, Daniel Straka:

1. Čo považujete za najväčší vedecký alebo technologický objav 21. storočia? 

Pre mňa to bolo potvrdenie existencie gravitačných vĺn z roku 2016, ktoré uskutočnili vedecké tímy z experimentov LIGO a Virgo. Už v roku 2017 bola udelená Nobelova cena práve za ich detekciu. Vynikajúce je vidieť, ako dokážu výskum a inovácie v 21. storočí radikálne meniť naše životy. Dokážeme veľmi efektívne komunikovať elektronicky, podstatne sa zlepšuje diagnostika v zdravotníctve.

2. Aké sú najväčšie výzvy súčasnosti, ktoré by mali vedci riešiť? 

Je toho veľmi veľa, asi najviac sa momentálne hovorí o klimatickej kríze. Práve zmena klímy môžem mať kritický dopad na našu planétu, ale aj na spoločnosť. Viaceré oblasti sveta sa môžu stať neobývateľné, čo prinúti ich obyvateľov migrovať. Veľká výzva je aj to, ako budeme využívať umelú inteligenciu, prípadne ako bude ona využívať nás :-).

3. Čo  je  podľa vás najväčšou vedeckou záhadou, ktorú sme zatiaľ nerozlúštili?  

Toho je veľmi veľa a niekedy mám taký pocit, že každá rozlúštená vedecká záhada vyvolá množstvo iných. To čo mňa zaujíma je, či existuje niekde v blízkosti Zeme inteligentný život.

FOTO: Súťaž L'Oréal Pre ženy vo vede