Profesor Pavel Alexy nás v Starej tržnici vtiahne do sveta plastov

Profesor Pavel Alexy nás v Starej tržnici vtiahne do sveta plastov

Ekológia a plasty okolo nás bude prednáška profesora Pavla Alexyho na mimoriadne aktuálnu tému spojenú s klimatickou krízou a životným prostredím. Profesor Alexy v súčasnosti pracuje na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Je významným vedcom na slovenskej, ale aj medzinárodnej vedeckej scéne, ktorý sa dlhodobo angažuje v oblasti výskumu plastov a environmentálnym otázkam spojeným s ich používaním. 

Profesor Alexy v Rádiu Express

V rámci svojej doterajšej výskumnej práce sa stal spoluautorom a spolu-vynálezcom unikátneho biodegradovateľného plastu „Nonoilen“, ktorý znamená výrazný posun v možnostiach použitia rozložiteľných plastov v prostredí. Tento novodobý plast sa pomaly ale isto stáva moderným riešením aktuálnej plastovej krízy. Nonoilen má totiž technicky veľmi podobné vlastnosti ako bežný plast, avšak je plne biodegradovateľný, to znamená že v komposte dokáže v krátkom čase tak povediac zmiznúť bez stopy. Bioplasty typu Nonoilen sú ako úžitkový vzor chránené v SR a jeho patent získali mnohé európske i ázijské krajiny.

V priebehu posledných rokov sa jeho výskumný tím podieľal už na druhej generácii bioplastov, pričom sa v porovnaní so staršou generáciou zásadne znížilo trvanie doby rozkladu týchto plastov. Druhá generácia bioplastov sa dokáže v priemyselnom komposte rozložiť už za 50 dní, v domácom prostredí za 90 dní. V prvej generácii bolo možné rozloženie len v priemyselnom komposte za viac ako dvojnásobný čas.

V roku 2013 získal profesor Alexy ocenenie Technológ roka SR 2012. Ocenenie si prevzal za „vývoj receptúry a technológie prípravy zmesných materiálov s vysokou odolnosťou na báze biodegradovateľných polymérov pochádzajúcich z obnoviteľných zdrojov surovín."

Profesor Alexy je telom aj dušou ekológ a dlhodobý popularizátor vedy. Informácie o jeho výskume pravidelne rezonujú aj v médiách. Jeho prednášku o tom, kde všade je možné nájsť plasty, si môžete vypočuť počas Európskej noci výskumníkov 27.9.2019 na hlavnom pódiu v Starej Tržnici o 17:00.

FOTO: Archív FCHPT STU