Veda bez hraníc - "Pokojom a zodpovednosťou prispejeme každý z nás, aby sme porazili tuto pandémiu." - Pavol Čekan

Veda bez hraníc - "Pokojom a zodpovednosťou prispejeme každý z nás, aby sme porazili tuto pandémiu." - Pavol Čekan

Zmenila sa Vaša náplň práce v posledných dňoch v súvislosti s COVID-19?  

Áno aj nie. Nezmenil sa modus operandi, ale zmenil sa fokus. Napriek tomu, že som zakladateľ a CEO biotechnologickej firmy, stále som v srdci vedec a v akejkoľvek situácii sa snažím hľadať riešenia na vzniknuté problémy.  Preto hneď po vypuknutí pandémie a zistení, že je celosvetový nedostatok testov a ich komponentov, pustili sme sa s mojím tímom do práce spolu s partnermi z Vedeckého parku UK a Biomedicínskeho centra SAV na poskladaní vlastného diagnostického kitu na COVID-19.

Ako prebieha Váš deň v práci v dnešných dňoch?  

Som neustále pripojený na online meetingových platformách a veľa času trávim  aj so svojím tímom v laboratóriu. Čas na oddych sme zatiaľ nemali.

Máme na Slovensku dostatočné kapacity na to, aby sa aj vedeckí pracovníci dokázali zapojiť do boja proti koronavírusu?   

Určite áno a stále verím, že sa dokážeme spojiť a spoločne pomôcť Slovensku. Máme veľké šťastie, že máme na Slovensku kapacity ako prof. Krčméry, rovnako ako aj kapacity vo Vedeckom parku UK, Biomedicínskom centre SAV, ale aj na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Slovenské kapacity majú šancu ukázať, že napriek tomu, že je na Slovensku veda dlhodobo podfinancovaná, mala by byť v popredí záujmu modernej strategicky manažovanej krajiny. 

Aký dopad bude mať podľa vás súčasná kríza na vnímanie vedcov, dôležitosti výskumu a vedeckej práce a potreby investovať do vedy  z hľadiska verejnosti a ľudí na Slovensku?  

Myslím, že som na to už odpovedal v predchádzajúcej otázke. Ak dokáže veda poraziť vírus, to, za čo sme roky bojovali, bude ešte hmatateľnejšie.  

Čo je podľa Vás najdôležitejšie, aby ľudia v dnešných dňoch robili/nerobili?  

Ak nemusíte, alebo nemôžete pracovať, využite tento čas zmysluplne. Pre mňa je najdôležitejšia moja rodina, ktorá ma aj v tomto hektickom období podporuje, za čo som im nesmierne vďačný. A pretože je to dôležité, budem sa opakovať. Dodržiavať hygienické návyky, nepodceňovať nariadenia a rešpektovať sa navzájom je dnes otázkou prežitia.

A čo nerobiť? Určite nepodliehajme panike a neverme hoaxom. Pokojom a zodpovednosťou prispejeme každý z nás, aby sme porazili tuto pandémiu.

Aký vedecký experiment by ste odporučili deťom, ktoré sú doma? 

Vyrobte si vlastný antibakteriálny gélik podľa usmernení WHO - návod nájdete na tomto odkaze. 

PAVOL ČEKAN je zakladateľ a CEO biotechnologickej firmy MultiplexDX. 

Foto: Pavol Čekan