Môžeme ukázať výsledky a význam našej práce, a zároveň otvárať diskusiu o mieste a podpore vedy v spoločnosti,

Môžeme ukázať výsledky a význam našej práce, a zároveň otvárať diskusiu o mieste a podpore vedy v spoločnosti,

tvrdí Igor Kočiš, CEO GA Drilling. Slovenská hi-tech výskumná spoločnosť sa venuje prelomovej technologickej platforme v hĺbkovom vŕtaní, pre získanie trvalo udržateľnej a čistej energie. V súčasnosti je už technológia PLASMABIT v pokročilej fáze vývoja a pripravuje sa jej testovanie mimo laboratórií, v reálnych podmienkach Severného mora. Tím slovenských vedcov osedlal silu plazmy, podmanili si teplotu Slnka a ukryli ju do hi-tech vrtáku tak, aby maximálne efektívne pôsobila na horninu, či kov a dokázala pôsobiť pod vodou aj v tlaku, ktorý je na dne Mariánskej priekopy.
V porovnaní so súčasnými technológiami umožňuje táto technológia zásadnú úsporu času a nákladov, a tiež otvára nové možnosti v ťažobnom priemysle (ropa a zemný plyn), v oblasti geotermálnej energetiky, ako aj v segmente baníctva. Z čoho sa skladá slovenský vynález, ktorý dokáže riadenou silou elektrickej plazmy horúcej až 5000 °C priniesť lacnejšiu a dostupnejšiu energiu pre všetkých?
Ak ste zvedaví a chcete vedieť viac o tomto skvelom projekte, príďte si po odpovede na Noc výskumníkov v Bratislave.


V stánku s príznačným názvom Krotitelia plazmy stretnete naživo odborníkov z GA Drilling a dozviete sa všetky detaily ich odvážneho výskumu a tvrdej práce. My sme pre vás zatiaľ získali inšpiratívne odpovede Igora Kočiša na otázky z nášho festivalového dotazníka.

  • Čo sa Vám na podujatí Noc výskumníkov páči?
    S našimi dlhoročnými skúsenosťami vo výskume a vývoji unikátnej technológie PLASMABIT sme radi, že festival vedy si získava popularitu medzi študentmi aj verejnosťou. Výskumníci, a teda aj my, môžeme ukázať výsledky a hlavne význam svojej práce, zároveň otvárať diskusiu o mieste a podpore vedy v spoločnosti. Myslím, že akcia by mala cieliť do budúcnosti viac aj na politikov, ktorí o tom rozhodujú, aby sme neboli len montážnymi dielňami. Musíme aktívne budovať inú perspektívu pre krajinu, inak nám už uchádza vlak.

  • Mali ste v škole obľúbený predmet? Ktorý to bol a prečo?
    Paradoxne k tomu, čomu sa venujem, to bol dejepis. História je stále moja veľká záľuba. Fascinujúce boli vždy pre mňa veľké príbehy ľudí v historickom kontexte, ktorí sa snažili rôznym spôsobom meniť svoju dobu a priniesť pokrok. Počínajúc Alexandrom Veľkým cez Leonarda da Vinciho, osvietenstvo, až po Gándhího či Martina Luthera Kinga.

  • Aký vedecký vynález alebo inováciu najčastejšie používate?
    Asi ten najdôležitejší vynález – koleso. Bez neho by naša civilizácia nebola, kde je dnes, presun nás ľudí a tovarov by bol katastrofou. Denne prejdem asi 20 km na bicykli. A hneď za tým je elektrina a zariadenia, ktoré ju využívajú.

Dnes sa spoločnosť uberá pomerne cielene bulvárnym smerom, ku krátkodobým cieľom, k senzáciám, k tomu, ako sa dá rýchlo zarobiť a keď si pozrieme na vedu tak, dá sa povedať, že väčšina týchto parametrov je v presnom protiklade. Čiže veda nie je väčšinou o senzáciách, je o tvrdej práci, ktorá trvá niekoľko rokov, ale ktorej výsledky všetci využívajú, hoci o tom ani nevedia.” Igor Kočiš, CEO GA Drilling pre VEDA JE ŽIVOT